fbpx

Starodavne kulture mističnega vzhoda in zahoda so se, z opazovanjem, ravnale po zakonih narave.

Poletje je v naravi obdobje razcveta, ko vse buhti, je čas ekspanzije, obrnjenosti navzven.

Naši predniki so poletje častili z raznimi obredi kurjenja ognja, plesa, veselja.

Kaj pa mi?

Žal vse manj živimo skladno z ritmi narave. Naravo si želimo vse bolj podrediti namesto, da bi ji sledili. In to nam prinaša neravnovesje, stres, depresijo, nezadovoljstvo, izgorelost…

Seveda živimo v drugačnem svetu, kot so naši predniki; doba tehnologije je prinesla svoje. In istočasno, če želimo živeti čim bolj kvalitetno življenje, je pomembno, da se naučimo ustvarjati ravnovesje.

Kako pa lahko poiščemo ravnovesje?

Najprej želim, da pogledava, kaj pomeni ravnovesje.

Predstavljaj si, da hodiš po ozki brvi brez ograje čez globel. Verjetno imaš roke odročene in loviš ravnovesje. Se motim? Kako se počutiš pri tem?

Verjetno napeto, mogoče celo prestrašeno in si oddahneš, ko prideš na drugo stran.

Super, da znamo loviti ravnovesje in istočasno je to precej naporno. Moramo biti popolnoma skoncentrirani, kar pa ne zdržimo dolgo. Je res?

Kaj pa potem, kako lahko drugače?

Zame je boljša alternativa, da iščem HARMONIJO. Že beseda sama v meni prebudi občutek miru, lahkotnosti, sproščenosti.

In ja, harmonija je tista, ki jo želim čutiti večji del svojega življenja. Pa ti?

Hm, lahko zaznaš razliko? Ravnovesje – napetost; harmonija – mir.

No, pa pojdiva naprej, reciva, da se strinjava in si obe želiva harmonije. Ja, kako pa zdaj ustvariti harmonijo v tem norem vsakdanu?

Najprej z zavedanjem SEBE – da zaznaš, kakšni so tvoji občutki, kje so tvoje misli, kaj si v tem trenutku želiš in kako se počutiš… Zavedanje je osnova/temelj vsake spremembe.

Z zavedanjem SEBE, pa boš tudi maximalno lahko izkoristila poletje in ustvarjala harmonijo med zahtevami okolja, sebe in naravnimi ritmi narave.

Poglejva nekaj idej, kako lahko čim bolj izkoristiš poletje:

1.

Poišči si kakšno dobro knjigo – bolj lahkotno in istočasno knjigo, ki ti bo dala misliti, mogoče veter v tvoja krila, mogoče kakšne nove ideje…

Mimogrede, moja knjiga Vožnja v svobodo je idealno poletno branje, saj te bo skozi vaje pripravila, da boš jesen začela optimistično, polna energije in zagona.

Če je še nimaš, jo lahko naročiš TUKAJ

2.

Narediš vse tisto, za kar čez leto nisi imela časa (ali si ga nisi dovolila vzeti) – mogoče kakšen tvoj hobi, ki si ga dala na stran, mogoče kakšno potovanje, raziskovanje novega, ogled kakšne razstave, mogoče celo kakšno izobraževanje… ti najbolje veš, kaj je to.

3.

Poletje izkoristi za druženje, uf še posebej letos, ko smo bili tako prikrajšani za stike s prijatelji.

Dovoli si lahkotnost, ne obremenjuj se s tem, kaj bodo pa drugi rekli… in ob vsem tem ne pozabi nase. Druži se le z ljudmi, ki ti dajo veter v tvoja krila – zavedaj se, ti si tista, ki izbiraš, koga spustiš v svoje življenje in koga ne.

Foto: Tinkara Šefic

4.

Zame najpomembnejše pa je, da poletje, ko smo manj pod stresom, posvetimo svojim dragim. Da zavestno ustvarjamo dober stik s svojim partnerjem, otroki, družino.

To je zame največje bogastvo in najpomembnejša naložba  življenju. Jaz sem, vsak trenutek, še posebej pa poletje, ko ni šole,  izkoristila za ustvarjanje stika s sinom. Počela sva stvari, ki si jih je želel in jaz sem se naravnala, da sem ob tem uživala. Draga moja, neprecenljiva naložba za življenje.

Enako seveda velja za stik z možem, partnerjem. Kdaj, če ne poleti, ko je vse bolj lahkotno in sproščeno. To so idealni trenutki za smeh, iskren pogovor, druženje, uživanje drug z drugim.

5.

In nenazadnje, izkoristi poletje, da ga res polno doživiš, da si tukaj in zdaj.

Začuti vsak trenutek v polnosti.

Kaj to pomeni?

Bodi čuječa, bodi prisotna, ne da so tvoje misli nekje drugje. Le s tukaj in zdaj, si boš lahko res zasidrala lepe trenutke, ki ti bodo pomagali dvigniti energijo skozi leto, ko boš obremenjena z obveznostmi.


Tako, samo v razmislek. Mogoče si dobila kakšno idejo.

Najpomembnejše je, da najdeš tisto, kar tebe izpolnjuje, dviguje in osrečuje.

Vesela bom tvojega pisanja, tvojih idej, kaj boš ti počela čez poletje, kako ga boš izkoristila. Komaj čakam, da te slišim.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo,

Tvoja Nataša

One thought on “5 idej kako kar najbolj izkoristiti poletje

Leave a Reply