fbpx

“V vseh okoliščinah se je treba naučiti ohranjati stik s sabo.”

Ustvarjanje stika zahteva našo nenehno pozornost.

Lahko govorimo o stiku sami s seboj ali pa o stiku z drugimi ljudmi – z našim možem, partnerjem, partnerko, sodelavci, s komerkoli. Zame osebno je stik bistvenega pomena. Če nimamo stika s sabo in potem seveda z drugimi, ne more biti dobrega odnosa. Ker ko ni stika, takrat prihaja do nesoglasij, do konfliktov, do nerazumevanja. In spet po drugi strani, ko smo v stiku z nekom, stvari lažje stečejo.

Kaj pomeni imeti stik?

Dobro vem, da vi veste, kaj to pomeni – imeti stik. In danes vas želim samo spomniti. Najbolj enostaven pokazatelj je naše počutje: ko sem v stiku s sabo ali v stiku z drugimi, govorimo o dobrem stiku, takrat se dobro počutim. As simple as that.

STIK S SABO

Ko sem jaz v dobri koži sama s sabo, ko se dobro počutim, ko stvari v mojem življenju tečejo, ko se čutim izpolnjeno, radostno, takrat sem v stiku s seboj, takrat sem res tukaj in zdaj.

Takrat vem, kaj hočem.

Takrat vem, kaj si želim.

Takrat živim sebe.

STIK Z BLIŽNJIMI

Enako je, ko smo v odnosu z drugo osebo.

Kdaj vem, da sem v dobrem stiku z njo?

Takrat, kadar mi je ob tej osebi lepo, kadar mi je dobro, kadar mi je prijetno. Zelo enostavno. V bistvu imamo samo dve glavni čustvi – mi je dobro ali mi ni dobro? In gledamo samo to.

Seveda je tukaj vmes cela mavrica, cela paleta čustev. Ampak v tem trenutku to ni pomembno. Za ustvarjanje stika je dovolj, da vem: dobro mi je, prijetno mi je. Lepo se počutim. Želim si biti s teboj. To so tisti občutki, tisti pokazatelji, ki mi dajejo vedeti, da sem v stiku. To pomeni biti tukaj in zdaj.


Primer

Včeraj sem se pogovarjala z dvema coaching klientkama na zelo podobno temo – odnos z njunima partnerjema. Ena mlada, ena starejša, ena ima čisto majhnega otroka, ena ima odrasle hčere in je že babica. Med njima je bistvena razlika, po drugi strani pa teče enaka rdeča nit. Mlajša je razpršena v življenju navzven, vse se dogaja okrog otroka, službe, kariere, gradnje hiše, okrog postavljanja svojega mesta… in takrat pozabi nase. Tudi starejša podobno, le v malo drugačnih zunanjih okoliščinah.

In takrat s partnerjem pozabita drug na drugega in nista v stiku. Pa je pravzaprav tako malo treba.

In v vsem tem – kaj nam pomaga, da lahko vedno znova ustvarjamo stik s sabo, s svojimi bližnjimi… bomo govorili v teh brezplačnih webinarjih.

Trenutno so časi, ko smo še toliko bolj razpršeni, ko imamo skrbi, ko imamo polno strahov, nesigurnosti, ko ne vemo, kaj se bo zgodilo. Zdaj je to veliko bolj intenzivno prisotno kot je bilo kadarkoli do zdaj.

In seveda smo vsi ven iz svojega fokusa. Zato je tako pomembno, da znamo vedno znova energijo potegniti k sebi, ustvariti stik s sabo, energijo potegniti v našo celico, v našo družino, narediti mehurček, biti v stiku. Ker to nas radosti, nas polni, nam daje energijo, da se potem lažje soočamo z vsem ostalim, kar nas čaka v življenju.

Torej tista mlada mama nima stika ne sama s sabo, ker »ni časa«, nima stika z možem, ker »ni časa«, ker se je vse nekaj spremenilo. Seveda se je vse spremenilo, otrok je prišel v družino, nisva več samo midva. In potem se žal velikokrat dogaja, da naslednjih dvajset let ni stika.

To doživlja moja druga sogovornica. Starejša gospa. Malo mlajša od mene, ampak starejša od te mlade ženske. Z odraslima hčerama. Z vnuki.

Rekla je:

“Ej, midva nisva imela stika. Zdaj, ko sva sama, ga počasi spet vzpostavljava.”




Ni vedno idealnega scenarija, to vemo. Treba se je naučiti v vseh okoliščinah, ko smo sami, ko smo s kom skupaj, ko so take neprijetne situacije, kot so zdaj… v vseh okoliščinah se je treba naučiti ohranjati stik s sabo, biti ok s sabo, biti ok z drugimi okrog sebe. Na ta način se potem dobro počutimo in na ta način je življenje tisto lepše, bolj izpolnjeno, srečno.


STIK V POSLOVNEM SVETU

Stik je tema, o kateri pogosto govorim tudi na delavnicah za podjetja.

Strategije, kako voditi, kako narediti večjo prodajo, so tiste, ki jih lahko marsikje preberemo – v knjigah, na spletu. Stik, ustvarjanje stika – to pa so te mehke veščine, ki naredijo razliko.

Eden največjih goljufov in eden največjih prodajalcev na svetu, Volk z Wallstreeta, je rekel, da dokler ne poznamo svojega notranjega sveta, ne moremo biti dobri prodajalci. In mi se pravzaprav ves čas prodajamo. Vsak naš nasmeh, ko pridemo v trgovino, kaj je drugega, ko se nasmehnemo prodajalki, prodajamo se.

Vem, da se to grozno sliši, prodajamo zato, da dobimo nazaj prijazen odziv, da bo prijazna z nami, da nam bo postregla stvari bolje, da nam česa ne bo treba, ker mogoče mi česa ne vemo… Meni se je zdelo grozno, ko sem začela o tem razmišljati na ta način, ko so me začeli učiti na ta način, ker sama prej tega nisem vedela. Zdaj pa razumem.

V življenju je zelo pomembno, bistveno, da imamo stik.

Se strinjaš z mano?

Vesela bom tvoje izkušnje, ki jo lahko zapišeš v komentar.


Z ljubeznijo in hvaležnostjo

Tvoja Nataša

Leave a Reply