fbpx

“Potrebujete veliko vizijo in načrt, kako boste to vizijo dosegli.” (Tony Robbins)

Naj začnem s svojo zgodbo:

Ko sem se odločila, da si izpolnim željo iz otroštva, nisem imela pojma, kako, in niti, ali je to sploh zame. V meni je samo gorela želja po motorju, svobodi, drugačnosti.

Ne da bi posebej načrtovala, sem šla v avtošolo. Še sedaj se spomnim, kot bi bilo včeraj, presenečenega pogleda inštruktorja, ko sem mu rekla, da bi rada naredila izpit za motor in da bom potrebovala samo nekaj ur, saj kolo znam voziti, avto tudi, no, motor je pa nekaj vmes. Smeh. »Gospa, lahko poskusite, a trenutno imamo na voljo le 750-kubični motor,« je rekel še vedno z nasmehom na obrazu.

»Nič hudega,« sem odvrnila. Kaj pa sem vedela, motor je bil zame motor.

No, trajalo je sicer malo več kot samo nekaj ur, a čez tri mesece sem imela dovoljenje v svojih rokah.

In tu je ključ – jasno in brez trohice dvoma sem vedela, kaj hočem.

Na prvi pogled se zdi, da je sanjati popolnoma enostavno. Vsi smo bili nekoč otroci z mnogo želja, idej. Vse to je res, največkrat pa je res tudi, da si, ko enkrat odrastemo, ne upamo več sanjati. Zadovoljimo se s tem, kar smo, kar znamo, kar imamo.

Stavek »Saj mi je dobro; saj sem dobro« je en največjih sovražnikov našega razvoja, naše rasti. S to mislijo ostajamo v coni udobja, v znanem, domačem… Ne upamo si sanjati, ne upamo si postavljati ciljev, ne upamo si želeti, ker, kaj pa če? Zato raje ne sanjamo, da ne bomo spet razočarani.

In vse te misli, ta naša prepričanja nam preprečujejo, da bi se resnično, iskreno vprašali

»Pa mi je res dobro?

Kaj pa si pravzaprav želim?

Kaj pričakujem od življenja?…«

In tukaj vas sedaj izzivam, če bi imeli čarobno paličico, kakšno življenje bi si pričarali? Kdo vse bi igral v tem vašem življenju, kdo bi bili glavni igralci, kako bi se počutili, kakšno bi bilo vaše in njihovo življenje?

Dajte si priložnost, lahko vzamete to samo kot eksperiment, v katerega vam ni treba verjeti. Enostavno si vzemite list papirja in svinčnik in pišite. Mogoče boste presenečeni, kaj vse se vseeno skriva v vas.

No tako, sedaj ste sanjali. Sanje pa se žal ne bodo uresničile same od sebe, potrebno je iti v akcijo.

In tu se velikokrat spet zatakne. Ker so naše sanje velike, se nam zdi nemogoče, da bi jih dosegli in spet se ustavimo.

A rešitev obstaja. Zelo enostavna je.

Svoje sanje je pomembno, da »razbijemo« na cilje, na korake, ki jih lahko dosežemo.

Mogoče se sprašujete kako to mislim, naj vam najprej na kratko razložim še bistveno razliko med sanjami in cilji:

– pri sanjah se ne sprašujemo kako, enostavno sanjamo (spomnite se na mojo zgodbo z motorjem, nič se nisem spraševala – enostavno sem samo sledila svojim otroškim sanjam)

– pri ciljih pa si odgovarjamo na kako. Pri ciljih vemo, kako bomo nekaj dosegli; no če že ne vemo sami, pa vprašamo…skratka pri ciljih gre bolj za našo spretnost, za naše veščine in poznamo odgovor na kako.

Še na nekaj bi vas rada vprašala predno gremo v postavljanje ciljev in sicer zakaj večine svojih ciljev ne dosežemo?

Ker jih ne vzamemo resno, ker sebe ne vzamemo resno.

Imamo želje in načrte, postavimo si cilje, nismo pa se pripravljeni zavezati, da jih bomo tudi dosegli.

Ne sprejmemo ODLOČITVE, da bomo realizirali svoj cilj ne glede na vse.

ODLOČITVE namesto vas ne morem sprejeti, lahko pa vam olajšam POT za dosego vaših sanj in ciljev.

Z vami želim deliti 7 načinov, 7 strategij, ki vam bodo pomagale, da boste lažje sledili svojim ciljem in jih tudi uresničili.

1. Vizualizacija/jasna predstava doseženega cilja

Najboljši način, da dosežete svoje cilje  je, da jih imate nenehno v mislih oziroma pred očmi.Na ta način boste, zavedno in nezavedno, iskali načine in poti, kako jih doseči.

Kaj pravzaprav je vizualizacija? Vizualizacija aktivira ustvarjalne moči naše podzavesti in programira vaše možgane. Na ta način lažje opazimo razpoložljive vire, ki so bili sicer vedno prisotni, le da jih prej nismo zaznali. Skozi zakon privlačnosti, vizualizacija magnetizira in privlači ljudi, vire in priložnosti, ki jih potrebujemo za dosego svojega cilja.

Z rednim, vsakodnevnim  prakticiranjem vizualizacije svojega cilja, boste postali bolj motivirani, za dosego tega cilja.

Nepričakovano boste začeli delati stvari, ki vas bodo vodile bliže vašemu cilju, vašemu idealnemu življenju.

Pri tem vam bo v veliko pomoč, če si naredite »Vision Board« (svojo tablo vizije ali kolaž svojih sanj). Velika imena kot so Oprah Winfrey, Bob Proctor, Jack Canfield, Tony Robbins… povedo, kako jim je ravno osebni Vision Board pomagal, da so ostali fokusirani na poti uresničitve svojih sanj in ciljev.

Tudi sama ga imam (na računalniku, telefonu in na steni v pisarni – opomnik, kaj je zame pomembno in zakaj.)

In ker poznam njegovo vrednost, sem se odločila, da ekskluzivno, samo za vas, bralce Sense, pripravim kratek in jasen e-priročnik  »Moč vizualizacije z uporabo Vision Board«, 19 korakov za okrepitev našega Vision Board (priročnik, ki vam nazorno pove kako si naredimo svoj Vision Board)

Brezplačno si ga lahko prenesete TUKAJ

2. Pot je enako pomembna, kot realizacija sama

Vzemimo na primer, da ste si postavili cilj in želite v tem letu shujšati za 10 kg ali pa mogoče želite zaslužiti 50.000,00 EUR  ali pa vsak dan meditirati ali pa 3x tedensko izvajati določeno fizično vadbo ali pa narediti 1 in 2 stopnjo angleščine ali pa…. Sploh ni pomembno kaj, pomembno je, da si postavite cilj in da začnete delati korake proti svojemu cilju.

Namesto, da se osredotočate na sam cilj, raje razmislite zakaj sledite temu cilju? Kaj vam bo ta cilj prinesel in kako boste na tej poti, k dosegi tega cilja, rasli in kdo boste s tem postali?

Kot pravijo veliki mojstri

»Namen cilja ni toliko v tem, da ga dosežeš, temveč v tem, kdo ob tem postaneš.«

3. Postavite si realne cilje

Ljudje velikokrat ne dosežejo svojih ciljev, ker si postavijo preveč visoke, ne realne cilje.

“Večina ljudi preceni, kaj bodo storili v enem letu, in podcenjujejo, kaj lahko storijo v desetletju ali dveh ali treh ali štirih.” (Tony Robbins)

Torej, zastavite si cilj, ki ga lahko razumno dosežete v enem letu. Če je to nekaj, kar bo v tem časovnem obdobju težko doseči, boste preobremenjeni in boste obupali. Če je torej vaš cilj nekaj, za kar boste potrebovali več kot eno leto, poskusite določiti merilo za to, kar bi radi dosegli v tem prvem letu, nato pa gradite od tam naprej.

Naj vam zaupam svoj primer:

Ko sem šla 2015 v ZDA na izobraževanje za DreamBuilder coacha sem si tam postavila cilj, da želim zaslužiti 285.325,00 EUR mesečno. Ha, vem, da se sliši noro, a takrat se mi je zdelo vse mogoče. Bila sem obkrožena z 800 ljudmi, ki so sanjali na veliko, tako kot jaz, bili smo vzneseni, zdelo se je, da bi lahko premikali gore. No, ko pa sem se vrnila v realno življenje, uf…so se mi začela majati tla pod nogami (prav zato je nastala moja knjiga Vožnja v svobodo, ker so se mi zamajali temelji in sem se morala soočiti s seboj, svojimi demončki, omejujočimi prepričanji in poiskati rešitve.)

Prvič odgovoriti sem si morala na vprašanje: »Kaj mi bo uresničitev teh sanj prinesla? Zakaj bi sploh sledila tem sanjam? IN kdo bom ob tem postala?«

Nato pa sem morala svoje sanje »razbiti« na DOSEGLJIVE, REALNE CILJE. Šele takrat sem se lahko sprostila in začela delati korake.

4. Osredotočite se na to, kar si želite in ne na to, česar ne

Ena glavnih napak, ki jih ljudje naredijo pri postavljanju ciljev je, da se osredotočajo na to, česar nočejo in ne na to, kar hočejo.

Namesto da bi rekli, ne želim biti debela, zato bom shujšala 30 kilogramov, raje preoblikujte svoje besede in cilj v:

»Želim biti zdrava in v formi, zato bom poskrbela, da bo moja telesna teža taka, da se bom dobro počutila.«

Kako se ti to sliši? Lahko zaznate razliko?

Ko se boste začeli osredotočati na to kar si želite in boste delali korake v tej smeri, boste to tudi dosegli. Ker ste pozitivno naravnani in motivirani.

Poskusite preoblikovati svojo miselno naravnanost tako, da vas ne bo vodil strah ampak se boste raje soočili z njim.

5. Disciplina

Disciplina je izraz ljubezni do sebe. Uf, močna…ste kdaj razmišljali tako o disciplini?  Verjetno ne. Priznam, tudi jaz sem dolgo imela disciplino za nekaj težkega, neprijetnega, nekaj kar me je oviralo v moji »spontanosti in svobodi«.

V bistvu pa je disciplina je kot gorivo za motor našega življenja, je kot hrana za telo. Kdor hoče biti v življenju zadovoljen in uspešen, mora imeti določeno mero samodiscipline. To pomeni, da se mora marsikdaj prisiliti početi tudi manj prijetne stvari.

Vprašajte katerega koli športnika ali uspešnega podjetnika, vsak vam bo povedal, da je uspeh bolj posledica odrekanja in trdega dela, ki zahteva disciplino, kot pa da vse teče kot po maslu.

Napoleon Hill, avtor fantastične knjige »Z idejo do bogastva« pravi, da je samodisciplina  pravzaprav najtežja naloga, ki pa se je moramo lotiti, če želimo biti res uspešni oziroma dosegati vrhunske rezultate. Če se ne bomo soočili s seboj, svojimi negativnimi lastnostmi in se jih naučili obvladovati, bodo one obvladovale nas. Tega pa si ne želimo, a ne?

V spodbudo vam povem, da bo samodisciplina veliko lažja, če boste imeli velik ZAKAJ? Če boste vedeli zakaj nekaj delate, če boste vedeli zakaj sledite svojim sanjam in ciljem. In tukaj vam bodo pomagala vprašanja iz 2.točke.

6. Ne ustavite se po tem, ko dosežete svoj cilj

Enostavno:  nikoli si ne smete nehati postavljati ciljev.

Primer:

Recimo, da ste dosegli svoj cilj in si shujšali za 10 kg. Ob tem ste začutili izbruh ponosa in vzpon energije. Toda kaj potem? Brez novega cilja in vsakodnevnega smisla se boste kmalu počutili neizpolnjeni, mogoče celo izgubljeni.

Zato, ko vidite, da boste kmalu dosegli zastavljeni cilj, si morate postaviti novega, sicer bo prišlo do upada energije in s tem do nezadovoljstva in počasi boste začeli v življenju stagnirati.

Vsi namreč  potrebujemo nekaj, za kar se trudimo, zaradi česar se počutimo žive. Če tega ne najdemo, se počasi začnemo dolgočasiti v življenju in postajamo bolj in bolj nezadovoljni. Kaj pa mislite zakaj in od kje toliko depresije, melanholije, tesnobe…? Ker ljudje nimajo vizije in ciljev, ki bi jih dvigovali in ob katerih bi rasli.

7. Ne skrbite, če cilja ne boste dosegli

Kot sem že napisala, ni toliko pomembno, da cilj dosežemo, kot to, da na tej poti rastemo in postajamo vedno boljši človek, veno boljša verzija sebe.

Živi se počutimo zaradi napredka, zaradi procesa na poti  in ne toliko zaradi doseženega cilja.

In spet, vsak človek ima svoj pogled na to kaj si želi postati – zato najdite svojo pot, tisto, ki bo vas osrečevala in vam nudila življenje, kot si ga želite vi in ne drugi.

Jaz sem vam želela dati le nekaj namigov in idej, zakaj je pomembno, da sanjamo in si postavljamo cilje in kako jih najlažje dosežemo.

Še enkrat vas tudi spomnim na to, kako vam bo v oporo in spodbudo na vaši poti uresničevanja svojih ciljev, Vision Board, ki si ga lahko, brezplačno prenesete TUKAJ.

In naj zaključim z mislijo, mojim motom:

 »Živi SVOJE sanje, živi SEBE.«

Mislim, da je to naša pravica in dolžnost, da resnično živimo SEBE in svoje potenciale in s tem doprinesemo pomemben kamenček v mozaik srečnejšega življenja za vse nas.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo,

Nataša Kogoj

(avtorica knjige Vožnja v svobodo, mentorica za osebni in poslovni uspeh, prebujevalka, licenčni NLP trener in coach, družinska terapevtka in prejemnica priznanja Naj Žena 21. veka Srbije in regije – kategorija coaching.)

One thought on “7 skrivnosti za učinkovito postavljanje ciljev

  1. Pingback: 10 zapovedi, ki te bodo katapultirale, da bodo tvoje sanje postale tvoja realnost - Nataša Kogoj | Domača spletna stran

Leave a Reply