fbpx

Prejšnji teden, ko sem se ti oglasila v živo z dopusta, sem govorila o demončku, ki se je prikradel v moje misli: o tem, da denarja ne smem porabljati zase. Danes pa želim s tabo deliti spomin na eno drugo potovanje in dneve po njem, ko sem dobila idejo o …

Gremo od začetka.

Pred nekaj leti sem bila na krajšem potovanju v Nemčijo. Tja sem šla kot družba in podpora prijatelju, ki je šel na stresno službeno pot.

Pred odhodom sem imela toliko idej, kako se ti bom lahko oglašala, kako bom vsepovsod po Nemčiji, na jezeru, na ladijci in bom vse to delila s tabo… na drugi strani pa je bila misel

»Hej, to je tvoj prosti čas, to je čas zate.«

Ko sem bila tam, enostavno ni bilo fokusa in ni potem ni bilo ideje kaj bi sploh lahko delila s teboj.  Enostavno, dovolila sem si odklop, moj fokus je bil drugje. Moj fokus je bil pri temu prijatelju. Poslušala sem ga, bila sem zanj tam, ker je imel za predelati en kup službenih zadev in sem mu bila v oporo kot coach in kot prijateljica.

Izkazalo se je to, kar je tako pomembno vedeti:

Kjer je naš fokus, je vsa naša energija.

In od nas je odvisno, kam bomo ta fokus usmerili.

Ali si bomo dovolili, npr. če smo podjetniki, da si vzamemo nekaj trenutkov ali pa nekaj dni samo zase, ne da bi razmišljali, kaj vse bi bilo treba narediti. Ne, da bi razmišljali »ker bi bilo to treba, moram to in to…«

Na ta način si ne moremo napolniti baterij. To velja za vsakogar. Tudi za tiste, ki ste v službi. Uf, koliko ljudi poznam, ki nosijo službo domov.

»Toliko imam dela, tako “sem pomembna”, tudi med vikendom moram delati.«

Torej, lahko porabljamo čas tudi zase? Je tukaj podobno, kot z denarjem? Se tudi tukaj skriva demonček? JA:

“Presenetljivo je, koliko prostega časa in produktivnosti pridobiš, če se znebiš zaposlenosti v svojih mislih.”
― Brittany Burgunder

Se res lahko spočijemo, če ves čas delamo in mislimo na obveznosti? Lahko tako spočijemo svoje možgane in si naberemo energije, si napolnimo baterije?

Ne moremo. Zato je tako pomembno, da se vprašamo, »zakaj to oziroma toliko delam, zakaj to rabim?«.

Zakaj rabim, da sem vedno vpeta v nekaj?

Jaz ti tukaj ne bom dala odgovora ker bo veliko več vredno, če ga najdeš sama. Če želiš se vprašaj: »Kaj mi to prinese?« in verjemi, dobila boš odgovor. In potem bo veliko lažja odločitev, ali boš še nenehno v akciji ali si boš dovolila odklop.

Do tega sem prišla , ko sem bila že doma, prišlo je ogromno idej, kdaj in o čem bi se lahko oglašala iz Nemčije, pa tega takrat nisem videla, ker je bil fokus drugje…

Pomembno je – kjer je naš fokus, tam ni prostora za nič drugega. In šele takrat smo lahko res uspešni. Na kateremkoli področju.

In ko rečem uspešni, pomeni to tudi, da smo si vzeli čas zase, da se znamo odklopit.

Ni uspeh samo denar. Uspeh je vse. Tudi denar.

Tvoja odločitev je, za kaj se boš odločila, kam bo šla tvoja energija, kam bo šel tvoj fokus, na kakšen način boš preživela dneve, popoldneve, vikende in praznike. Na kakšen način boš preživela življenje.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo v razmislek,

tvoja Nataša

PS: draga moja, vesela bom tvojega komentarja, kar tu spodaj pod tale post napiši, kako pa si ti znaš vzeti čas zase, pa denar… oziroma kako pa ti obvladuješ ta svoj demonček (če ga imaš seveda). Hvala.

2 thoughts on “Potovanje – odklop ali delo?

    • Nataša Kogoj says:

      kar dovoli si in okroti svojega demončka, da ti bo le v opomnik ne pa da te omejuje… hvala draga Suzana za iskrenost.
      Objem Nataša

Leave a Reply