fbpx

Žal vse preveč žensk pristaja na drobtinice v odnosih. Sama sem bila šampion v tem. Enostavno sem verjela, da nisem vredna več. V odnosu sem izginila – izginile so vse moje želje, potrebe, meje… Imela sem vzorec od moje mame: v odnosu je treba potrpeti, mož ima glavno besedo,otroci so na prvem mestu, kariera – to ni za ženo in mamo…

 

Leta sem gradila svojo vrednost, se učila postavljati meje in sebe dajati na prvo mesto. Spoznala sem, da sem lahko in mama in žena in istočasno poslovno uspešna ženska.

 

Zakaj sem rabila leta? Enostavno, ker nisem imela nikogar, ki bi mi znal povedati, kaj so kvalitete samozavestne, samostojne ženske, ženske, ki se ima rada.

 

Pomagala sem si tako, da sem opazovala sama sebe, svoje reakcije in svoje občutke ob tem. In vsakič, ko se nisem počutila dobro, ko so me napadali »demončki« sem se vprašala:

 »OK Nataša, kaj pa bi v taki situaciji naredila odrasla, samozavestna ženska, ženska, ki ve kaj hoče, ženska, ki se ceni?«

 

Ja, to je bil način, ki je meni pomagal, da sem rasla in se vedno bolj zavedala svoje VREDNOSTI.

 

Tako sedaj s teboj delim 7 načinov, ki jih močna, samozavestna ženska nikoli ne bo tolerirala v odnosih:

 

  1. Nespoštovanje:

Sama spoštuje ljudi, ljudi ceni. Prisluhne vsakomur, ker se zaveda, da se lahko od vsakega kaj nauči. Spoštuje različnost. Ne prenese, da kdo nespoštljivo obravnava drugega človeka. Močni, samozavestni ženski je spoštovanje ena najpomembnejših vrednot.

Ravno zato, ne bo nikoli pristajala na nespoštljiv partnerski odnos.

 

  1. Dominanten odnos:

Enakost je njena visoko postavljena vrednota. Jaz rečem, da nima “čipa” v glavi, za dominanco v odnosu. Njej je samo po sebi umevno, da sta si moški in ženska enaka, kar ne pomeni, da je feministka, da misli, da lahko vse doseže in naredi sama. Zaveda se bogastva različnosti med moškim in žensko in to spoštuje. Samozavestna ženska je ženstvena, zaveda se svoje vloge in istočasno si ne dovoli, da bi jo moški nadvladal. Pripravljena je dajati, ko je dajanje obojestransko.

Ta vrednota je močno povezana z zavedanjem svoje vrednosti.

 

  1. Nespoštovanje meja:

Samozavestna ženska je odprta, tolerantna, občutljiva in istočasno zna jasno postaviti meje. Tudi sama v odnosu ne prestopa meja, ker se zaveda svoje vrednosti, ker stvari ne jemlje osebno – ve kaj je njeno in kaj ne. Zna počakati, biti potrpežljiva.Zna zdržati bolečino, če se pojavi, ker ve, da je bolečina njena in je partnerjevo ravnanje le sprožilec te njene bolečine.

Zaveda se, da je njena naloga, da sebe da 100% v odnos, partnerjeva pa, da doda svojih 100% in če jih ne, čaka in ob tem ne zanemarja sebe.

Ko reče NE to misli resno in spoštuje tudi partnerjev NE.

 

  1. Ne tolerira, da partner/sogovornik ne posluša/ne spoštuje njenega mnenja

Močna ženska, stoji za seboj, za svojimi izjavami, razmišljanjem. Zaveda se svoje inteligence in predvsem svoje edinstvenosti in vrednosti. Ve, da s svojim razmišljanjem lahko veliko doprinese svetu. Ve, da je pomembno, da deli svojo modrost, znanje in izkušnje. Učenje je zanjo velika vrednota. Zaveda se, da se lahko uči od vsakogar zato je dobra poslušalka in nikogar ne daje v nič. Istočasno se zaveda svoje moči in se tudi ne boji močnih moških/močnega sogovornika – nasprotno uživa v konstruktivnih, spoštljivih debatah.

 

  1. Da ne bi imela podpore svojega partnerja

Samozavestna ženska ima svoje sanje; ne boji se sebe in svojih potencialov. Sebe želi deliti s svetom. Uresničuje svoje cilje – to jo motivira in vleče naprej. To jo dela še bolj ženstveno, karizmatično. Ne prenese, da bi jo kdo oviral v na njeni poti. Od partnerja pričakuje da jo podpira, spodbuja, da verjame vanjo – to ji daje še dodaten veter v njena krila. Ob sebi želi nekoga, ki bo z njo rasel in verjel v prihodnost prav tako, kot ona. To je edini način, da bo odnos uspeval.

 

  1. Da ne bi mogla izraziti sebe

Močna ženska se zaveda svoje vrednosti, svoje moči in istočasno svoje ranljivosti. Ni ji težko pokazati kdo je, ker ve, da je edinstvena in da so ravno njene šibke točke njena moč. Prav zato zna tudi sprejeti in spoštovati partnerjevo iskrenosti in sposobnost izražanja sebe. Pravzaprav je to zanjo predpogoj za dober odnos.

 

  1. Ne prenese laži

Samozavestna ženska ne tolerira laži (niti tistih malih). Zanjo ne velja »če ne vem, ne boli« ali pa »pometanje pod preprogo.« Ona hoče resnico, iskrenost ne glede na »težo« zadeve. Tudi sama je včasih lahko »brutalno« iskrena. Kar ne pomeni, da gre preko trupel, a iskrenost je njena velika vrednota. Kjer ni iskrenosti ni prostora za odnos. Njena vrednota je »walk your talk« (živi to kar govoriš)  in ne prenese velikih besed, za katerimi ni dejanj, ki bi podprla te besede.

 

Draga moja ženska in moški, obema samo v razmislek in spodbudo.

 

S hvaležnostjo in ljubeznijo

 

Nataša

Leave a Reply