fbpx

VREDNA SEM – Kaj to pomeni?

 

Svetovno znana hipnoterapevtka Marisa Peer pravi, da je največja bolečina človeka občutek, da ni dovolj (I AM NOT ENOUGHT) – kar jaz prevedem v NISEM VREDNA.

 

Pravzaprav nam je bila vrednost položena v zibelko.

 

Ko gledam svojo 10 mesečno vnukinjo Ello Nuur, kako bi lahko sploh pomislila, da ni vredna? Je čista svetloba, radost, čista energija, blagoslov življenja.

In draga moja, tudi ti si bila nekoč otrok, dojenček, tudi ti si prišla na ta svet, kot čista svetloba…in to ni nikamor izpuhtelo, je v tebi, le dovoliti si moraš, da ponovno zasvetiš, da si dovoliš biti VREDNA.

 

Kaj pravzaprav pomeni biti vredna?

Zame je bila dolgo to le abstraktna fraza, ki pa je nisem in nisem mogla resnično občutiti, spustiti v srce, v telo. Nisem mogla čutiti njenega resničnega pomena.

Zame je vse premalo, da nekaj vem v glavi, da razumem…resnično vedenje, modrost zame pride šele z izkušnjo, z občutenjem. Ko se zdi, da čutim in vem z vsako celico telesa. To je zame trenutek razsvetljenja.

 

Ne pomagajo pohvale, lepe besede, komplimenti, čestitke…če tega ne čutimo, je res?

 

Si se kdaj vprašala, kaj to zate pomeni BITI VREDNA?

Kaj si ti predstavljaš pod vrednost, ne kaj govorijo drugi?

 

Jaz sem se ponovno spraševala o svoji vrednosti prav v teh dneh. Energija Božičnega časa je zame čas rojstva, novih možnosti, veselja, radosti sveže energije in istočasno čas, ko mi je umrla mami (na Božični večer pred 9. leti) in veliko razmišljam o sebi, najinem odnosu, njenem življenju…

Svoja razmišljanja želim deliti sedaj s teboj.

 

VREDNOST ZAME POMENI IMETI SE RADA.

 

In kaj pomeni imeti se rada?

2. Sprejemanje sebe z vsemi svojimi deomončki. Draga moja, zavedaj se, da vsi izzivi, problemi, strahovi, skrbi…s katerimi se soočaš so tvoj blagoslov, so tvoja priložnost za rast. Vem, da je včasih zelo težko sprejeti in razumeti in istočasno tudi vem, da brez izzivov ne bi rasli, se razvijali…če želiš, ne bi bilo evolucije. To je edini način, da gremo naprej. Zato bodi prijazna so svojih demončkov, sprejmi jih (ne odganjaj jih, ne zanikaj jih, ne pometaj jih pod preprogo) in istočasno se zavedaj, da več energije in svojih misli kot jim boš posvečala, večji bodo. Zato se vedno znova odločaj katerega “volka” boš hranila, kam bodo usmerjene tvoje misli. NLP nas uči, da ima vsak demonček svoj dober namen, samo odkriti ga moramo in biti hvaležni zanj.

 

2. Samospoštovanje. Spoštuj se. Si enaka med enakimi. Všeč mi je Oshova misel, ko pravi »Ali lahko rečeš, da je hrast več vreden od breze; ali pes od mačke…?« Ne, vsak ima svoj pomen in namen tukaj na zemlji, svojo vrednost. Tako je tudi z nami, si popolnoma enako pomembna, kot jaz, kot tvoj partner, otroci, soseda…kdorkoli. Vsak izmed nas ima svoj namen zakaj je prišel na ta svet; ima svoje poslanstvo  (mimogrede si ti že našla svoje poslanstvo, svojo vizijo?) – da SEBE deli s svetom in na ta način položi svoj kamenček v mozaik ŽIVLJENJA.

 

3. Vera vase. Verjemi vase. Ne primerjaj se z drugimi. Zaupaj v svoje sposobnosti. Nihče ne more biti TI. Zakaj bi verjela drugim, zakaj bi mnenja drugih postavila pred svoje? Od kje naj bi imeli drugi več vedenja, kaj je dobro zate? Če se resnično poglobiš v to, boš morala priznati, da je to absurd.

Kot veš, sem družinska terapevtka in coach in istočasno mi to še ne daje »potrdila«, da vem več od tebe in kaj je dobro zate. Ja, imam mogoče več znanja in izkušenj na tem področju, kar pa še ne pomeni,da vem, kaj je najbolje zate. Jaz te, kot coach, le spodbujam in podpiram, da sama raziskuješ in najdeš odgovore v sebi – take, ki so najboljši zate. Ker jaz verjamem, da ti to zmoreš, znaš in veš.

In seveda vedno bo kdo, ki bo vedel več kot ti, ki bo lepši, bogatejši…in istočasno bo vedno tudi kdo, ki je manj razgledan kot ti, reven (tako in drugače)…torej, zakaj bi se primerjala? Namesto, da svojo energijo porabljaš za to, da se primerjaš z drugimi in drugim bolj verjameš, jo raje usmeri vase, v svojo rast, v občutenje, zavedanje SEBE.

 

4. Prijaznost do sebe. Bodi prijazna do sebe. Ne vem kako je s teboj, jaz pri sebi še vedno večkrat zaznam, da se kaj hitro pokritiziram. Da je kritika moja prva reakcija na nekaj, kar se mi zdi, da nisem naredila OK, da sem izrekla kakšno neumnost…Seveda, kritika nam je domača. Od svojih staršev nisem slišala pohval. Niso mi je mogli dati, ker je tudi oni niso bili deležni. In tako se zgodovina ponavlja. A draga moja, rastemo le s tem, da presežemo svoje starše, da dosežemo več, da smo bolj zavestni – jaz verjamem, da je to namen in dolžnost vsakega otroka, sicer bi bili še vedno v kameni dobi in bi živeli v jamah.

Torej, bodi prijazna do sebe, ko ti nekaj spodleti, saj veš »ni napak, so samo povratne informacije – pozitivne ali negativne« in te ti sporočajo kaj si naredila OK, kaj deluje in kaj bi drugič lahko izboljšala. Lahko čutiš razliko v vibraciji (kritizirati se ali iskati točko rasti)?

 

5. Potrpežljivost. Bodi potrpežljiva s seboj in procesom. Kako pravijo »potrpljenje je božja mast«. Veš, res je. To je ena najtežjih lekcij, ki se je učimo – potrpljenja. Ko imam cochinge, se nenehno srečujem z nepotrpežljivostjo klientov. Vse bi želeli takoj. A draga moja, sprememba je proces, ki zahteva svoj čas, energijo, vztrajnost, potrpljenje…in se ne zgodi čez noč. No, če pa se, si spregledala ves svoj trud, energijo, misli, dejanja…ki si jih usmerjala, da se je potem sprememba lahko zgodila “čez noč.”

Verjamem, da poznaš misel »pomembna je pot in ne cilj«. Vedno znova se vprašaj kaj lahko narediš, da uživaš na poti? Kot, ko greš v hribe, verjamem, da med potjo uživaš, občuduješ razgled, mogoče izmenjaš nekaj besed z mimoidočimi. No seveda se tudi matraš in potiš, lahko se ti tudi pojavi misel »kaj mi je bilo tega treba«, a ko dosežeš cilj je vse pozabljeno, ostane samo občutek ponosa zmagoslavja. Je res?

Torej uživaj na svoji potri sprememb in bodi potrpežljiva in s tem tudi prijazna do sebe. Tako si izkazuješ podporo, vero vase, LJUBEZEN – VREDNOST.

 

6. Meje. Postavljaj meje. Bolj, ko boš sebe spoštovala in verjela vase, lažje boš postavljala meje. In obratno, bolj, ko se boš naučila postavljati meje, bolj se boš imela rada. Hodi z roko v roki sama s seboj. Draga moja zavedaj se, to je tvoje življenje, eno samo je, komu ga boš namenila? SEBI.

 

Šele ljubezen do SEBE, rodi ljubezen do drugih.

 

Samo v razmislek.

 

Z ljubeznijo in hvaležnostjo

 

tvoja Nataša

 

 

 

 

Leave a Reply