fbpx

Vsak izmed nas občasno zazna v sebi občutek skrbi, kar je popolnoma normalno. Skrbi nas, na primer, ko gremo v novo službo, ko se pripravljamo na nov projekt, ko se srečamo z neznano situacijo, ko zbolimo, ko…

Rdeča lučka pa se začne prižigati, ko skrbi začno prevladovati v našem življenju. Ko ni dneva, da nas ne bi za kaj skrbelo. Počasi se znajdemo v labirintu skrbi iz katerega ne najdemo izhoda.

Seveda se skrbi nato odražajo na našem počutju, vedenju in ne nazadnje na zdravju.

Skrbi so, po TKM (tradicionalni kitajski medicini), povezane želodcem in vranico. Če sta ta dva organa izven ravnovesja se lahko pojavijo resne zdravstvene težave. In kaj naredi naša zahodna medicina? »Zdravi« simptome, ne da bi zdravila vzrok za težave.

Primer: rana na želodcu, gastritis…tipično obolenje, ki je povezano s skrbmi. Moj oče, je vsa leta, kar pomnim, imel resne težave z želodcem (nobeno zdravljenje, nobena zdravila mu niso pomagali); ko pa se je upokojil, so težave čudežno izginile. Seveda, ker so izginile tudi skrbi, ki so bile vezane na službo (z upokojitvijo, je bil vzrok odpravljen).

Verjamem, da tudi vi dobro poznate tisto stanje, ko se kot hrček vrtite v začaranem krogu skrbi, iz katerega ne najdete izhoda. Največkrat se v takih situacijah začnemo prepričevati, saj bo bolje, saj ni tako hudo, saj… Pa pomaga?

Na dolgi rok, sigurno ne.

Zato, torej teh 7 enostavnih nasvetov, na katere moramo biti pozorni, ko zaznamo skrbi oziroma, ko zaznamo, da skrbi prevzemajo vajeti našega življenja:

1. Osredotočite se nase

Bodite pozorni na to, kako se počutite, kje oziroma kakšne so vaše misli, kakšna so vaša dejanja.

Modrec je rekel: »Postanite opazovalec misli ,misli, ki tečejo skozi vašo zavest. Tako kot nekdo, ki sedi ob reki in opazuje, kako teče reka. Sedite ob strani svojega uma in opazujte. V tem preprostem opazovanju boste videli in izkusili, da so vaše misli in vi ločeni -. In tega se zavedate, obšel vas bo čuden mir, ker ne boste imeli več skrbi. »

2. Bodite pozorni, kje je vaš fokus

Namesto da se osredotočate na to, kaj lahko gre narobe, začnite sestavljati seznam vseh stvari, ki bi lahko šle v redu.

Ko se osredotočite na pozitivne stvari, trenutke, na to kar zmorete, kar ste dobro naredili, kaj vam je uspelo… se začnejo dogajati dobre stvari v vašem življenju in počasi ni več prostora za skrbi.

Ko se osredotočate na negativno, se namreč osredotočite na vse, kar je narobe in zamegli se vam pogled in kar na enkrat ne vidite nič več dobrega, začnete dvomiti vase in ne daste si priložnosti.

Zapomnite si:

»Kjer je vaš fokus, tam je vsa vaša energija«

3. Zamotite se

Svoje misli preusmerite na nekaj drugega (ne da se prepričujete, to že vemo, da ne pomaga). Tudi, če vam uspe samo za nekaj trenutkov, to pomaga vašim možganom, da se spočijejo, da prebavijo situacijo. Z osredotočenjem na nekaj drugega, daste možganom možnost in čas, da najdejo rešitev, ker jih ne obremenjujete s problemom.

Navadno se zavestno trudimo popraviti stvari, toda podzavestno naši možgani delujejo, da bi ponudili rešitve, ki jih še ne vidimo.

Saj poznate ta občutek ah-ha! Ko nenadoma pride do rešitve? To se zgodi, ko se začnete osredotočati na nekaj drugega.

4. Pogled z druge perspektive

V NLP jeziku temu rečemo, meta položaj – pogled od zunaj.
Predlagam, da dobesedno stopite na stol in si predstavljate, da od zgoraj gledate na problemsko situacijo. Opazujte kaj se dogaja z vami in v vas, s sogovornikom, s situacijo.

Na ta način ste se čustveno umaknili/distancirali od situacije in tako lahko na dogajanje pogledate bolj objektivno (vidite sebe in vse ostale vpletene z drugega zornega kota).

To je praksa, ki vam jo toplo priporočam, če se želite znebiti nepotrebnih skrbi.

POZOR: Ko enkrat pogledate na situacijo od zunaj, tudi vidite ali so skrbi upravičene ali so le plod vašega vzorca. In presenečeni boste, ko boste ugotovili, da je večina vaših skrbi nepomembnih in da za vse tiste, ki so realne itak poznate rešitev.

5. Poglejte strahu v oči

Strah je tisti, ki nas najbolj blokira v našem življenju. Zaradi strahu, se ne premaknemo naprej. Zaradi strahu:
• ostajamo v nezdravih odnosih
• v službi, ki nas ne izpolnjuje,
• se ne upamo postaviti zase,
• ne upamo postavljati meja
• ne živimo svojih sanj

Zberite pogum in strah se bo razblinil.

»Človek, ki udarcem usode (neuspehom, boleznim, nesrečam…) brez strahu
in mirno zre v oči, razvija magično moč, ki vse te nevarnosti že v kali zatre«
(Martin Kojc)

6. Dajte si priznanje

Največkrat žal ne vidimo svojega napredka. Svoj trud in rezultate vzamemo, kot nekaj samo po sebi umevnega. Pa ni.

Tudi če ne dosežete takšnega napredka, kot ste si želeli, si vzemite trenutek, da ozavestite/opazite trud, ki ste ga že vložili in zaznate majhne zmage, ki ste jih že dosegli.

»Vsako potovanje se začne s prvim korakom.«

7. Prakticirajte hvaležnost

Mogoče ne morete biti hvaležni za situacijo v kateri ste (smrt, izguba službe, ločitev, bolezen…), kar je popolnoma človeško.

Lahko pa vedno znova izbirate med tem ali se boste smilili sami sebi in krivili druge za nastalo situacijo ali pa boste odprti in dovolili, da vidite, kaj se iz trenutnega položaja lahko naučite.
Torej ste hvaležni za rast.

Odločitev je vedno vaših rokah. Ali boste izbrali skrb in strah ali se boste ODLOČILI in delovala iz hvaležnosti.

Hvaležnost je najvišja duhovna praksa. Bolj, ko boste hvaležni, več tega za kar boste lahko hvaležni, vam bo poslalo življenje.

»Če ti preostane samo še en dih, ga porabi zato, da rečeš HVALA«
(Pam Brown)

Naj vam bodo ti enostavni nasveti v pomoč in spodbudo, ko se soočate s svojimi skrbmi.

Na začetku mogoče ne bo šlo tako lahko, pa saj poznate tisti rek:
»Vaja dela mojstra, mojster pa vajo, sicer ne bi nikoli postal mojster.«

Z zavedanjem in malo vaje boste tudi vi kmalu postali mojster in boste prevzeli vajeti svojega življenja v svoje roke.

Z ljubeznijo,

Nataša

Leave a Reply