fbpx

Najprej te prosim, da malo dovoliš, da te besede pridejo vate in jih občutiš. Lahko si jih večkrat glasno prebereš, da jih tudi zaslišiš.

Kaj pomeni, če rečeš: »nekaj se dogaja meni« ali pa če rečeš, »nekaj se dogaja zame, za mene«?

Za začetek samo občuti, ali lahko zaznaš kakšno razliko.

»Nekaj se dogaja meni.«

»Nekaj se dogaja zame.«

Jaz lahko čutim blazno razliko. In upam, verjamem, da ti tudi. Dovoli, da ti s primerom razložim, kako to vidim.

Primer

»Vsi me zapuščajo, to se mi ves čas dogaja, da me vsi puščajo samo.«

Ali pa »Meni se ves čas dogaja, da me v službi ne poslušajo, ne upoštevajo, me prosijo za nasvet potem pa ga skritizirajo, oh grozno, to se mi vedno dogaja.«


Nekaj se mi dogaja

Lahko čutiš, kaj se dogaja tukaj zadaj?

Kje je moč?

Kdo ima moč? Tisti drugi!

In kaj sem jaz?

Jaz sem žrtev!

Občuti to, ne razmišljati!

Koliko vas poznam, pravzaprav s sabo na čelu, ki imamo v glavi en kup znanja, nimamo pa ga v srcu. Zato pravim, občuti razliko, občuti, kakšen je občutek, če govoriš »Joj, mene vsi zapuščajo; mene ne upoštevajo; mene kritizirajo, moje ideje kritizirajo; meni se postavljajo po robu (npr. otroci)…«

Kdo sem torej jaz? Žrtev.

Meni se nekaj dogaja.

Oni so tisti, ki delajo nekaj – meni. Kdo ima tukaj moč? Oni! Ker so oni tisti, ki to delajo.

In kdo sem jaz? Jaz sem pa revež, ki mu to delajo.

Zame je tako blazno pomembno zavedanje tega.


Nekaj se dogaja zame

Občuti še enkrat razliko:  »Za mene se nekaj dogaja«.

Kaj to pomeni?

Za mene se dogaja, da pritegnem ljudi, ki me zapuščajo.

Zakaj?

Da bom končno nekaj naredila na sebi, da ne bom več pritegnila takih ljudi. Torej je to nekaj dobrega zame, da vidim in se lahko zavem in lahko potem nekaj spremenim.

Kje je zdaj moč? V meni!

V mojih rokah. Za mene se dogaja, da imam okrog sebe v službi ali pa doma ljudi, ki me ne upoštevajo, ki ne upoštevajo mojih mnenj, ki ne upoštevajo mojih predlogov, ki me kritizirajo. Za mene se to dogaja.

Zakaj za mene?

Spet zato, da bom videla, da moram najprej jaz sebe spoštovati, sebe upoštevati in s tem imam moč spet v sebi in vzamem moč drugim.

To je izjemno pomembna tema. Pred kratkim sem imela namreč en skupinski coaching, srečanje in se je pojavilo točno to vprašanje:

»V službi me ne upoštevajo. Prosijo za nasvet, za rešitev; ko jo dam, jo skritizirajo.«

Seveda to ni prijetno. In to se dogaja. Oni so krivi. Čim so oni krivi, je moč pri njih. Če pa bom sprejela, in bom rekla, za mene se to dogaja, zame, da jaz končno ozavestim svoje vzorce, da končno postavim mejo in da se bom končno znala jasno izražat… s tem pa je moč v mojih rokah.

Saj veš, draga moja, spreminjam lahko samo sebe in ne drugih.

In ko sem to ozavestila, je bila to zame Eureka!

Zakaj?

Ker sem se nehala ukvarjati z drugimi in sem se od takrat naprej vedno vprašala, kaj to govori o meni, kaj to meni sporoča. Torej je to nekaj dobrega zame. Čeprav v tistem trenutku seveda ni prijetno poslušati kritike.

Za osebno rast je to pomembno. Ozavestim, da se nekaj dogaja zame in lahko nekaj spremenim.

Če ostajam v  »dogaja se meni«, potem pa sem v občutku žrtve, so oni tisti, ki imajo moč in oni so tisti »bad guys«, ki mene zapuščajo, ki mene ne upoštevajo, ki mene kritizirajo.

Ker smo se na tistem srečanju veliko vrteli okrog tega in stvari kar niso bile jasne, in tudi ker verjamem, da se večina izmed nas kdaj zavrti v tem krogu… ti še enkrat ponujam v razmislek; ne le razmislek – občuti te besede:

»Dogaja se mi.«

»Dogaja se zame.«

Meni – sem žrtev.

Za mene, zame  – v rokah imam moč, da lahko nekaj spremenim.

V rokah imaš moč tudi ti!


Se tudi ti kdaj zavrtiš v tem krogu? Se tudi ti še ujameš, da se ti nekaj dogaja? Da ti nekdo nekaj »dela«?

Vesela bom tvojih misli na to temo v komentarju.


Z ljubeznijo in hvaležnostjo

Tvoja Nataša

2 thoughts on “Se nekaj dogaja meni ali zame?

  1. Biserka Muršec says:

    Čutim razliko, že kar nekaj časa razmišljam drugače kot prej. Vse kar se mi zgodi se mi z namenom, da spoznavam sebe in mi nekaj sporoča, tako razmišljam in to mi je izhodišče. Ko razmišljam tako , vidim in delujem drugače. Ne obsojam, čutim drugačno energijo. To čutim tudi pri drugih ljedeh, njihovo delovanje je drugačno. Ni zamere, jeze, nisi žrtev…

    • Nataša Kogoj says:

      Draga Biserka, moj poklon. Ko sem jaz to dojela in sprejela odgovornost za svoje življenje, sem začutila svobodo, saj je samo od mene odvisno kakšno bo moje življenje – drugih itak ne moremo spreminjati. Hvala, da si z nami delila svoje razmišljanje.

Leave a Reply