fbpx

“Potrebujete veliko vizijo in načrt, kako boste to vizijo dosegli.” (Tony Robbins)

Počasi se prvo četrtletje leta 2021 izteka in zanima me, kako je z uresničevanjem tvojih ciljev, načrtov, ki si si jih zastavila za to leto?

Ti gre?

Si zadovoljna in ponosna nase?

Ali se ti mogoče zatika in si že skoraj pozabila na svoje »novoletne zaobljube«, ker…?

Naj ti malo pomagam.

Zakaj večine svojih ciljev ne dosežemo?

Ker jih ne vzamemo resno, ker sebe ne vzamemo resno.

Imamo želje in načrte, nismo pa se pripravljeni zavezati, da jih bomo tudi dosegli.

Ne sprejmemo ODLOČITVE, da bomo realizirali svoj cilj ne glede na vse.

S teboj želim deliti 5 načinov, 5 strategij, ki ti bodo pomagale, da boš lahko sledila svojim ciljem in jih uresničila.


1. Pot je enako pomembna, kot realizacija sama

Vzemiva za primer, da želiš v letu 2021 zaslužiti 50.000,00 EUR ali pa mogoče shujšati za 10 kg ali pa vsak dan meditirati ali pa 3x tedensko izvajati določeno fizično vadbo ali pa narediti 1. in 2. stopnjo angleščine ali pa…. Sploh ni pomembno kaj, pomembno je, da si postaviš cilj in da začneš delati korake proti svojemu cilju.

Namesto, da se osredotočaš na sam cilj, raje razmisli, zakaj slediš temu cilju, kaj ti bo prinesel in kako boš na tej poti k dosegi tega cilja rasla in kdo boš s tem postala.

Kot pravijo veliki mojstri:

»Namen cilja ni toliko v tem, da ga dosežeš, temveč v tem, kdo ob tem postaneš.«



2. Postavi si realne cilje

Ljudje velikokrat ne dosežejo svojih ciljev, ker si postavijo preveč visoke, ne realne cilje.

“Večina ljudi preceni, kaj bodo storili v enem letu, in podcenjujejo, kaj lahko storijo v desetletju ali dveh ali treh ali štirih.” (Tony Robbins)

Torej, zastavi si cilj, ki ga lahko razumno dosežeš v enem letu. Če je to nekaj, kar bo v tem časovnem obdobju težko doseči, boš preobremenjena in boš obupala. Če je torej tvoj cilj nekaj, za kar boš potrebovala več kot eno leto, poskusi določiti merilo za to, kar bi rada dosegla v tem prvem letu, nato pa gradiš od tam.

Naj ti povem svoj primer: ko sem šla leta 2015 v ZDA na izobraževanje za DreamBuilder coacha, sem si tam postavila cilj, da želim zaslužiti 285.325,00 EUR mesečno. Ha, vem, da se sliši noro, a takrat se mi je zdelo vse mogoče. Bila sem obkrožena z 800 ljudmi, ki so sanjali na veliko, tako kot jaz, bili smo vzneseni, zdi se, da smo lahko premikali gore. No, ko pa sem se vrnila v realno življenje, uf… so se mi začela majati tla pod nogami (Prav zato je nastala moja knjiga Vožnja v svobodo, ker so se mi zamajali temelji in sem se morala soočiti s seboj, svojimi demončki in poiskati rešitve. Če knjige še nimaš, si jo lahko naročiš TUKAJ).

Svoje sanje sem morala razbiti na DOSEGLJIVE, REALNE CILJE. Šele takrat sem se lahko sprostila in začela delati korake.



3. Osredotoči se na to, kar si želiš in ne na to, česar si ne

Ena glavnih napak, ki jih ljudje naredijo pri postavljanju ciljev je, da se osredotočajo na to, česar nočejo in ne na to, kar hočejo.

Namesto da bi rekla, ne želim biti debela, zato bom shujšala 30 kilogramov, raje preoblikuj svoje besede in cilj v:

»Želim biti zdrava in v formi, zato bom shujšala dovolj, da se bom dobro počutila.«

Kako se ti to sliši? Lahko zaznaš razliko?

Ko se boš začela osredotočati na to, kar si želiš in boš delala korake v tej smeri, boš to tudi dosegla.

Poskusi preoblikovati svojo miselno naravnanost tako, da te ne bo vodil strah, ampak se boš raje soočila z njim.


4. Ne ustavi se, ko dosežeš svoj cilj

Enostavno:  nikoli si ne smeš nehati postavljati ciljev.

Primer: recimo, da si dosegla svoj cilj in si shujšala za 10 kg. Ob tem si začutila izbruh ponosa in vzpon energije. Toda kaj potem? Brez novega cilja in vsakodnevnega smisla se boš počutila neizpolnjena, mogoče celo izgubljena.

Zato, ko vidiš, da boš kmalu dosegla zastavljeni cilj, si moraš postaviti novega, sicer bo prišlo do upada energije in s tem do nezadovoljstva in počasi boš začela v življenju stagnirati.

Vsi namreč  potrebujemo nekaj, za kar se trudimo, zaradi česar se počutimo žive. Če tega ne najdemo, se počasi začnemo dolgočasiti v življenju in postajamo bolj in bolj nezadovoljni. Kaj pa misliš zakaj in od kod toliko depresije, melanholije, tesnobe…??? Ker ljudje nimajo vizije in ciljev, ki bi jih dvigovali in ob katerih bi rasli.


5. Ne skrbi, če cilja ne boš dosegla

Kot sem že napisala, ni toliko pomembno, da cilj dosežeš, kot to, da na tej posti rasteš in postajaš vedno boljši človek, vedno boljša verzija sebe.

Živi se počutimo zaradi napredka, zaradi procesa na poti in ne toliko zaradi doseženega cilja.

In spet, vsak človek ima svoj pogled na to, kaj si želi postati – zato najdi svojo pot, tisto, ki bo tebe osrečevala in ti nudila življenje, kot si ga želiš ti in ne drugi.

In naj zaključim z mislijo:

 »Živi SVOJE sanje, živi SEBE.«

Samo v razmislek.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo

Tvoja Nataša

Leave a Reply